O PODJETJU

CENIKI

INTERNET

SVETOVNI SPLET

KONTAKTI

NETSI

TRGOVINA ON-LINE

STORITVE
 

 
  Untitled Document

Racunalniška oprema

Internet dostopi

Gostovanja in domene

Omrežja

Kabelski internet

Najem vozil

 
 
 
 
HITRE POVEZAVE
 
 
 
  Untitled Document
 
   
 
TEKOČE NOVICE
 
 
 
  Untitled Document
Metaling
d.o.o.

Omrežje Netsi


MegaSplet.net


Kabelski internet

------------------
Kvalitetna računalniška oprema
*************
Najcenejši ponudniki domen in spletnega gostovanja
*************
Ponudniki dostopa do interneta (ISP)
*************
Izredno zmogljivi spletni strežniki
*************
ČAKAMO
NA VAŠ KLIC!
*************
KONTAKT:
080-1001
03/426-85-00
------------------
 
 
STATISTIKA
 
 
 
  Untitled Document  
   
     
     
     
     
     
 
VARNOST IN VIRUSI
 


 

 
Računalniški virusi
Računalniški virus je program, ki okuži druge računalniške programe in datoteke tako, da vanje shranjuje kopije svoje programske kode. Ko takšen okužen program ali datoteko uporabimo, se hkrati aktivira tudi virus. Kopije so pogosto namenoma nekoliko drugačne, da jih protivirusni programi težje odkrivajo, zato moramo protivirusne programe vedno sproti nadgrajevati z informacijami o novih virusih.

Virusi zelo pogosto uničujejo podatke (brišejo oz. spreminjajo datoteke, formatirajo disk ipd.) in povzročajo najrazličnejšo škodo, v hujših primerih pa lahko uničijo tudi strojno opremo. Za svoje širjenje potrebujejo gostitelja (programska ali podatkovna datoteka, zagonski sektor na disku, disketi, idr.) in se sami razmnožujejo.

Po obliki okolja jih delimo na:
- datotečne
- zagonske
- makro
- omrežne
- kombinirane

Datotečni virusi najpogosteje okužijo izvršilne datoteke (parazitski virusi), ustvarjajo dvojnike (spremljevalni virusi) ali pa spremenijo značilnosti datotečnega sistema (povezovalni virusi). Okužijo lahko vse vrste izvršilnih datotek, tako .exe in .com, kot tudi .sys, .bat, .prg, .mnu, .ovl, itd…

Zagonski virusi se zapišejo v zagonski odsek (angl. boot sector) okuženega medija in se aktivirajo ob vsakokratnem zagonu sistema, hkrati pa se zapišejo v zagonski odsek vsakega nosilca podatkov, ki ga vstavimo v računalnik - z izmenljivimi nosilci podatkov se tako prenašajo na druge sisteme.

Makro virusi napadajo podatkovne datoteke (dokumente) ter izrabljajo možnost programiranja z makro ukazi, ki jih ponujajo sodobni programi za delo z dokumenti. Predvsem gre tu za orodja zbirke Microsoft Office (Word, Excel,…), ti virusi pa uporabljajo tehniko šifriranja in skrivanja in so precej razširjeni, saj se Microsoftovi pisarniški programi pogosto uporabljajo. Skriti so v obliki makra in se naselijo v predlogi »Normal«, zato so okuženi vsi dokumenti, ki jih uporabljamo na okuženem računalniku, s pošiljanjem takih dokumentov pa se makro virusi razširjajo.

Omrežni virusi se širijo po omrežjih (predvsem internetu) in so povečini kombinirani (imajo lastnosti večih vrst virusov). Podobni so črvom in imajo še posebej zapletene algoritme in prefinjene načine širjenja. Praviloma pri tem uporabljajo tehniko prikrivanja in mnogoličnosti (polimorfizma). Praviloma so takšni virusi večdelni in zelo nevarni. Ena izmed najbolj poznanih sta Melissa in Win95.CIH, ki sta ob izbruhu naredila precej veliko škodo. Win95.CIH je poleg uničenja podatkov na marsikaterem disku uničil tudi veliko osnovnih plošč.
16.03.2005 od Metaling

 
 
SPLETNA POŠTA
 
     
  WebMail :: Dobrodošli v Horde
Netsi.net

Dobrodošli v spletnem vmesniku za

PREGLED ELEKTRONSKE POŠTE

Uporabnik:
Geslo:
Strežnik:
 

Jezik:
 
 
     
 
POIŠČI DOMENO
 
     
 
 


.si

.com

.net

.org

.name

.info

.biz

     
 
SPLETNE NOVICE
 
 
 
  Untitled Document  
 
 
 
VIRUSI
 
 
 
  Untitled Document
 
 
 
 
 
 
 

Za ogled strani priporočamo resolucijo 1024X768 ali več in IE5+.